I v našich končinách si hamburger získal za posledních 30 let značnou oblibu a je rozhodně třeba říct, že od nesmělých
pokusů o jakousi českou variantu burgeru se i mnohé pouliční stánky a hladová okna etablovala jako místa vyhledávána gurmány. Zkrátka
 hamburger
můžete koupit jak v zapadlém rychlém občerstvení, tak i v michelinské restauraci a v tom je jejich kouzlo.
Historie hamburgeru sahá do počátku 19. století, a název skutečně odkazuje na německý přístav Hamburk. Hovězí z okolí Hamburku mělo výbornou pověst hlavně u námořníků ve zdejším přístavu, a tak není divu že se ještě během 19. století dostal recept na placky
z mletého hovězího do USA, kde byly pro potřeby rychlého občerstvení, z počátku zejména pro dělníky z továren, vkládány do housky
a doplněny zeleninou a rozličnými dresingy.

V současnosti lze oblíbenost tohoto pokrmu ilustrovat třeba tím, že například jen řetězec McDonald’s prodá po celém světě 75 hamburgerů za sekundu.
A jaký že je teda ten úplně nejlepší recept na hamburger? V tomhle případě bezezbytku platí: „Sto lidí, sto chutí“. Od klasické koncepce placky z mletého masa v housce se hamburger posunul do mnoha různých sfér, například použitím různých druhů mas a žemlí, přičemž momentálním hitem jsou hamburgery obsahující místo masa jeho rostlinnou alternativu, či chcete-li náhražku, přičemž je nutno říct, že některé z těchto hamburgerů jsou rovněž výborné, ačkoliv zda označovat toto jídlo jako hamburger je poměrně diskutabilní.

Na čem se však shodně většina milovníků hamburgerů je to použití kvalitního hovězího masa, domácího pečiva, čerstvé křupavé zeleniny a kvalitního dresingu, který chuťově podtrhne všechny použité ingredience. Nejlepší na tom všem je, že si perfektní
a vymazlený burger můžeme i bez větších kuchařských zkušeností a schopností udělat doma, nebo na zahradě při grilování s přáteli.

Komentáře (0)

No comments at this moment