Blog Masostroje

Ikonické belgické vafle

Doložitelné zmínky o vaflích najdeme už ve starověkém Řecku. Řeč není o vaflích jako je známe dnes, ale o těstu, které se nepeklo a nesmažilo, ale opékalo se z obou stran. Vlastně šlo o variantu plochých koláčů. Vylepšování přípravy a chutí předchůdců vaflí z mouky a vody, respektive mléka a poté i z vajec se ujali Belgičané a Nizozemci. 

today

Tradice pití kávy a její příprava

Káva je dnes jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších nápojů na světě, ale její cesta k popularitě byla dlouhá a spletitá. Káva pochází z Etiopie, kde byla objevena kolem 9. století. Jedna z nejstarších a asi i nejznámějších historek o objevení kávy vypráví příběh pastýře koz Chaldiho, který si během jejich pasení na etiopských pastvinách všiml, že když kozy požírají bobule jistého keře, jsou neobvykle čilé a aktivní. Když se později Chaldi podělil o své poznatky s místním opatem, ten dal z dopisů a bobulí uvařit první kávový výluh a tak se začala psát historie kávy.

today

Maďarská klobása takzvaná Čabajka

Historie výroby maďarské klobásy je bohatá a sahá hluboko do minulosti, kde se snoubí tradice, kultura a kulinářské umění Maďarska. Maďarské klobásy, známé jako „kolbász“, jsou významným prvkem maďarské kuchyně a jejich výroba sahá až do období 9. století. Již tehdy byly různé druhy masa konzervovány pomocí solení a sušení, což jsou techniky používané i při výrobě klobás.

today

Tradiční řízek nebo šnicel, odkud se vzal?

Řízek, v německy mluvících zemích známý také jako šnicel (schnitzel), je oblíbeným pokrmem po celém světě. Historie tohoto jídla je bohatá a sahá daleko do minulosti. První zmínky o pokrmech podobných řízku pocházejí už ze starověkého Říma. Římané připravovali pokrmy z masa obalovaného v chlebu a smaženého na oleji, což je předchůdce dnešního řízku. V průběhu středověku se podobné techniky vaření rozšířily po celé Evropě.

today

Salám Vysočina – ověřená klasika nejen na cesty

Salám Vysočina je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších suchých salám v České republice a na Slovensku. Vznikla na příkaz shora. Vtehejší politické struktury si objednaly salámu, která měla být českou alternativou k maďarskému uheráku. Na trh byla poprvé oficiálně uvedena v roce 1967, jako trvanlivý salám s dlouhou dobou skladování a vhodný na prepravu. Název „Vysočina“ odkazuje na Českomoravskou vrchovinu, oblast s dlouholetou tradicí ve zpracování masa.

today

Řezné desky

Řezné desky a nože můžeme směle označit za takový základní prvek každého mlýnku či kráječky, protože jsou nezbytným komponentem při činnosti, ke které jsou tyto stroje primárně určeny, tedy k mletí a krájení masa. Kvalitní řezná deska by měla maso zpracovat účinně, ale zároveň šetrně a různé masné produkty vyžadují také specifické způsoby mletí nebo řezání.

today

Street food kontejnery a trucky

Jestli lze v současné gastronomii hovořit o nějakém skutečném fenoménu, pak je to street food neboli pouliční stravování. Street food sice není už z podstaty žádnou novinkou, pouliční prodej jídla byl zcela běžný již například ve starověku, nyní ale zažívá tento styl rychlého občerstvení celosvětově přímo renesanci. Vyzkoušet místní speciality přímo na ulici je jeden z nejlepších způsobů, jak při cestování poznat zemi ve které se nacházíte ještě lépe a naplno nasát místní atmosféru. 

today

Mleté maso

Mletí je jedním z nejklasičtějších způsobů zpracování masa a pomlít lze v podstatě „úplně vše“. Mletému masu stačí poměrně kratší doba tepelné úpravy a některé druhy mletého masa (například hovězí) mohou být konzumovány i v syrovém stavu. Nevýhodou je, že po pomletí se masu zkracuje trvanlivost a bývá tak náchylnější k napadení bakteriemi a znehodnocuje se. K nejběžněji využívaným druhům mletých mas patří mleté vepřové a hovězí maso a jejich kombinace v různém poměru. Poměrně běžně lze sehnat i mleté drůbeží maso, ale také například zvěřinu.

today

Vakuové sáčky pro vaření sous vide a vychytaný recept k tomu

Jak jsme si již řekli v jednom z minulých článků, tak vakuování je úžasná a při tom vcelku jednoduchá metoda, která může sloužit v gastroinomii nejen k uchovávání potravin, ale také ke speciální metodě vaření, která se nazývá francouzským výrazem „sous vide“ – což neznamená nic jiného nežli „ve vakuu“.

today

Koření pro každé vaření

Rozličné koření, které dnes vnímáme jako nezbytnost při vaření, bylo ještě před zhruba dvěma sty lety drahou a luxusní záležitostí. Dnes už si ani nedovedeme představit přípravu jídel bez použití našeho oblíbeného koření a „plané“ jídlo většina z nás přijímá jen s velkou nelibostí.

today

Ochranné pomůcky

Všichni si jistě pamatujeme pořekadla, která nám byla vtloukána do hlavy již od útlého dětství: „Čistota půl zdraví“ a „Bezpečnost především“. Samozřejmě jsou tato pořekadla stále aktuální a co se týká čistoty, tak důležitost jejího dodržování přišla znovu na přetřes v nedávno minulé době, kdy propukla pandemie Covid – 19. Samozřejmě dodržovat hygienické standardy a zásady bezpečnosti práce je v gastro průmyslu naprostou nezbytností a ve společnosti Masostroje Vám rádi nabídneme špičkové ochranné pomůcky, které Vám usnadní dosažení té nejvyšší úrovně hygieny a bezpečnosti při práci s masem a jinými potravinami.

today

Výhody vakuování

Jídlem se neskutečně plýtvá a odhady hovoří o tom, že se vyhodí až 1/3 veškerého vyprodukovaného jídla. Přináší to problém nejen naší peněžence, ale především životnímu prostředí a představuje to, v době, kdy stále na této planetě existují lidé, kteří trpí hladem, i velký morální problém. Jen velmi těžko něco zmůžeme s přístupem velkých korporací, ale velmi snadno můžeme upravit, anebo zcela změnit náš přístup k plýtvání potravinami. Určitě se shodneme na tom, že většinu potravin, které v domácnosti, ale také v gastro provozech vyhodíme, vyhazujeme proto, že se zkazily. Tomu lze zabránit jednak tím, že nebudeme nakupovat přílišný nadbytek potravin s krátkou dobou trvanlivosti a rovněž i tím, že budeme potraviny lépe uchovávat.

today