Tradičně se prase poráží před Vánoci nebo během doby masopustní, protože masné výrobky v chladném období lze lépe uchovat.  Zabijačka může být rovněž součástí předvádění lidových řemesel během jarmarků, masopustních oslav, rozličných festivalů, nebo také jako součást oslav narozenin, výročí anebo také jako zpestření firemních večírků. Během zabíjačky potřebuje řezník i jeho pomocníci rozličné specializované náčiní:

Rozporka neboli grmolec

Kovová nebo dřevěná lišta se dvěma háky, jež se zavěšuje na trojnožku nebo trám. Ke dvěma hákům se připevní zadní nohy poraženého prasete. Hodí se také kladka, kterou prase vytáhneme nahoru, a to je pak připraveno na další zpracování.

Řeznický zvonek

Kuželovitý kovový předmět (obvykle vyráběný z nerezového plechu) s háčkem na špici, který slouží k odstranění štětin.

Nože

Při zabijačce jsou naprostou nezbytností také specializované řeznické nože. Stahovací, vykosťovací, krájecí a také kvalitní kuchyňské. Po ruce je také dobré mít ocílku na průběžné nabrušování.

Řeznická pilka nebo sekáček

Tento řeznický nástroj se bude velmi hodit při porcování kostí.

Objemný kotel

Využijeme na vaření vody, spaření kůže prasete a samozřejmě také na mytí náčiní.

Váha

Protože není nad suroviny v přesném množství a zároveň si mnozí rádi zváží kolik masných výrobků se podařilo udělat.

Plnička jitrnic (narážka, nabíječka)

Nástroj (vypadající vzdáleně jako velká kovová injekční stříkačka), který slouží k plnění jitrnic, jelit a klobás.

Špejlovací jehla

Jehla z nerezu, do které se zasunou dřevěné špejle, které pak slouží ke špejlování (uzavírání střívka), jehla značně usnadňuje tento proces.

Mlýnek na maso

Použít lze buď ruční, nebo elektrický k použití na mletí zabíjačkových produktů.

Dále se bude hodit dostatečné množství prkének, hrnců, sít, vařeček, naběraček, hader a utěrek a v neposlední řadě také trpělivosti a vzhledem k tomu, že se zabíjí zpravidla na podzim či v zimě také něco málo na zahřátí. Pokud se však do celé akce dá um a trochu toho srdíčka, tak výsledek bude stát za to a všichni budou nadmíru spokojení.

Komentáře (0)

No comments at this moment