Co s tím?

Na otázku, který hmyz by je přinutil přestat jíst jídlo - mouchy, mravenci nebo švábi -, odpovědělo více než 60% dotázaných, že by to byly šváby. Vědecky však mouchy přenesou stejně nebo ještě více organismů způsobujících nemoci jako šváby. Ukázalo se, že mouchy jsou velmi talentované na šíření bakterií, virů a jiných patogenů chorob, a to jednak kvůli jejich špinavým návykům a jednak kvůli tomu, že jejich nevnímáme až tak nechutně. 

Mouchy hrají v přirozeném prostředí důležitou roli tím, že napomáhají rozkladu organických materiálů a vracejí je do potravinového řetězce. Ale mnoho běžných druhů much často rozkládá organické materiály, jako jsou odpadky nebo výkaly, které slouží jako zdroj potravy, tak i místo pro jejich rozmnožování. Tímto se dostávají do úzkého kontaktu s patogenními organismy, které přijímají a nosí na těle. Následující kontakt s naší potravou může často přenášet tyto patogeny buď pasivně z kontaktu, nebo prostřednictvím jejich trusu. Mouchy nemají zuby a nemohou jíst pevné jídlo. Mnoho běžných domácích škůdců má části úst, které jsou spíše jako kuchyňský mop, pomocí kterého načerpají sliny a zvrací, aby jejich rozpustily, dříve než nasají tekutinu. Mucha tak zanechává za sebou bakterie, viry, spory plísní a parazity. 

Proč tedy ne vždy onemocníme? Většina z nás konec konců už jídla na pikniku s mouchami kolem. Vše závisí na infekční dávce. Všichni máme přirozenou obranu proti patogenům, a pokud je, přijmeme jen několik najednou, dokážeme jejich zničit, aniž jsme onemocněli. Tato infekční dávka se liší od patogenu k patogenu a může představovat pouze několik organismů až několik tisíc organismů. Zde je ta špatná část příběhu - bakterie se množí jednoduchým dělením (kde se každá buňka rozdělí na dvě části), a když jsou dobré podmínky, mají tendenci to dělat asi každých 20 minut. Pokud jsou tedy podmínky vyhovující, počet bakterií se každých 20 minut zdvojnásobí. 

Takže kontaminace potravin pouze několika bakteriemi - pokud nejsou potraviny správně skladovány - se může rychle stát vážnou hrozbou pro zdraví. Jaké jsou tyto podmínky, které umožňují vývoj bakterií? Většinou je to teplota a vlhkost. Sušené jídla za normálních okolností neumožňují množení bakterií a bakterie obecně zpomalují svou reprodukci pod 5 ° C a nad 58 ° C. Proto mají inspektoři veřejného zdraví teploměry - musí zkontrolovat, zda jsou teploty skladování potravin mimo nebezpečné zóny.

baktérie

Růst bakterií ZA 5 HODIN
ÚVODNÍ POČET BAKTÉRII: 100

* "Moucha domácí se živí lidskými výkaly což ji může udělat nosičem tyfu, a pokud pak přistane na mase nebo salátu připravovaném v restauraci, nemusí to dopadnout vždy dobře. Mucha naočkuje potravu patogenními bakteriemi (včetně Salmonella Typhi, tyfoidní bacil), které se namnoží. Když se o několik hodin později zkonzumuje masový salát, nakazí se zákazníci restaurace a objeví se tyfus. "

Cena za otravu jídlem

Bezpečnost našich potravin se bere velmi vážně a mezi výrobcem potravin a spotřebitelům existuje mnoho úrovní kontroly a kontroly. Přesto tisíce lidí i tak ročně onemocní kvůli konzumaci kontaminovaných potravin. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že samotné nemoci způsobené hlavními patogeny v USA stály v roce 1997 až 35 miliard dolarů, ale jak k tomu přispěly špinavé mouchy přenosem patogenů zodpovědných za tyto nemoci nelze vysledovat. Ve Spojených státech amerických je ročně hlášeno kolem 40 000 případů salmonelózy, ale protože mnoho mírnějších případů není diagnostikováno (nebo hlášených) zdravotníky, skutečný počet infekcí může být až třicetkrát vyšší. Odhaduje se, že každý rok na akutní salmonelózu, která je jen jedním z nejběžnějších patogenů přenášených mouchami, zemře přibližně 600 lidí.

** "Z mnoha důvodů je někdy obtížné ověřit si nemoci přenášené mouchami. Například při vyšetření nemocných pacientů má většina lékařů navzdory svému lékařskému vzdělání jen málo praktických znalostí z entomologie. Mouchy také mohou způsobit infekce vysokého stupně u velkého počtu lidí, ale tito lidé se vůbec nemuseli sdružovat kolektivně, pokud se všichni nezúčastnili souvisejícího akce nebo pokud infekce nezpůsobí smrtelné následky. "

Kde vás to tedy vede jako spotřebitele? Věříte, že pár much kolem vašeho jídla je bezpečných, nebo se vyhýbáte všemu jídlu, kterého se mouchy dotkly? Je to těžká výzva, ale tato rozhodnutí přijímáme na základě prostředí a okolnosti. Pokud víte, že jídlo bylo správné skladovány a počet much je v prostředí malý, pravděpodobně jste v bezpečí. Pokud ale prostředí nemáte pod kontrolou nebo je počet much velký, postupujte opatrně.

TABULKA IDENTIFIKACI NEJBĚŽNĚJŠÍCH DRUHŮ MUCH

Název Průměrná velikost Výrazné rysy Místa výskytu
Mucha Domácí(Musca Domestica) (7-8 mm) Šedá, se 4 pruhy na hrudníku a ostrým ohybem uprostřed žíly na křídlech. Výkaly a domový odpad.
Malá Mucha Domácí(Fannia Canicularis) (6-7 mm) Jednoduchá stavba těla, s 3 pruhy na hrudníku a bez ohybu v žilách na křídlech. Velmi vlhký organický odpad, často polotekutý drůbeží hnůj.
Mucha Bzučkovita(Calliphoridae) (12-13 mm) Výrazná metalická zelená, modrá nebo bronzová barva. Mrtvá zvířata a výkaly.
Mucha Masařka(Sarcophagidae) (7-17mm) Matné žluté až bledé obočí, často s červenými nebo bílými očima. Hnijící rostliny nebo zelenina, nejlépe během kvašení.
Ovocní Muška(Drosophilida) (2 – 5 mm) Matné žluté až bledé obočí, často s červenými očima. Hnijící rostliny nebo zelenina, nejlépe během kvašení.
Mucha Potápivá(Psychodidae) (2–3 mm) Šedi tělo hustě pokryté chloupky, s lichými křídly ve tvaru listu. Odpadní voda s velmi vysokým obsahem organických látek.
Mucha Phoridská(Phoridae) (0,4 -6 mm) Žlutohnědý až černý hrudník. Žíly na náběžné hraně křídla jsou mnohem těžší Široká škála vlhkých rozkládajících se rostlinných nebo živočišných látek.

Video:

Komentáře (0)

No comments at this moment