Espresso

Espresso můžeme směle považovat za úplný základ. Jedná se však o základ velice solidní. V esspresu si Vaši kávu vychutnáte ve vší parádě, krásně si užijete její chuť i vůni. Jedná se o 30 ml kávy, jež je extrahována po dobu zpravidla 20–30 sec. Za působení tlaku 9 barů.

Ristretto

Kafé Ristretto, jež je někdy typicky česky nesprávně označováno jako „piccolo“ je de facto jen menší variantou espressa, konkrétně o objemu 20 ml.

Lungo

Jedná se o v podtsatě o esspresso dolité horkou vodou do většího hrníčku, obvykle v poměru 1:1, ale záleží na konkrétním člověku. Obvykle bývá horká voda servírována zvlášť aby si dotyčný kávu dolil dle svých preferencí. Variantou lunga je tzv. americano, které je dolito vodou ještě poněkud více, někdy až v poměru 1:5.

Capuccino

Jedná se o nápoj o objemu 150–180 ml a jedná se o espreso s horkým mlékem a mléčnou pěnou navrch. V poslední době se však místo mléka a pěny prosazuje vysoká vrstva mléčné mikropěny, která se navíc napovrch zdobená rozličným sypáním.

Latte

Latte se připravuje do velkého hrnku o objemu 250 ml s mlékem a mléčnou pěnou navrch. Setkat se můžete i s variantou latte macchiato s velkou vrstvou mléčné pěny, která vzniká našleháním mléka vodní párou.

Mochaccino

Jedná se o kávu s mlékem, ochucenou většinou čokoládovým sirupem a někdy se též můžeme setkat s různými posypy (skořice, čokoláda) na dochucení.

Flat White

Jedná se o dvojité espresso doplněné cca centimetrem mléka a mléčné pěny. Tento způsob přípravy kávy se zrodil na novém Zélandu a v Austrálii a u nás se v poslední době těší značné oblibě.

Výběr druhu kávy a její přípravy záleží jen a jen na Vaší chuti a preferencích. Nenechte si Váš požitek v žádném případě zkazit „hipsterskými trendy“ a směle objevuje vše, co Vám dobrá káva může nabídnout. Platí to nejen o druhy, ale také o podnicích, jde je káva připravována. Tak užívejte!

Komentáře (0)

No comments at this moment