Metoda sous vide je vaření ve vodní lázni při stálé a poměrně nízké teplotě. Takto lze připravovat nejen maso, ryby a zeleninu,
ale například i vajíčka. U nás je pravděpodobně nejoblíbenějším sous vide pokrmem sous vide steak a sous vide hovězí svíčkov.
Z ryb se nejběžněji takto připravuje losos, z drůbeže potom křupavé kuřecí kousky. Sous vide vaření můžete použít i na přípravu příloh a, světe div se, dokonce i dezertů. Naprosto jedinečné jsou sous vide brambory, nebo také smažené hranolky, jako zeleninová příloha pak výborně poslouží sous vide červená řepa, chřest, nebo řapíkatý celer.  Suroviny je nutné nejdříve zavakuovat do speciálního plastového sáčku pomocí vakuovačky, díky které ze sáčku vysajete veškerý vzduch a sáček je následně hermeticky uzavřen svárem.
Pro tyto účely lze použít buď
komorovou vakuovačku, která se obvykle používá ve větších gastro provozech, anebo vakuovačku lištovou, která je praktická především pro domácnosti, díky své skladnosti a cenové dostupnosti. Co se týká vakuovacích sáčků, tak ty u nás můžete pořídit jak ve variantě pro komorové vakuovačky, tak také strukturované vakuovací sáčky
k použití v lištových vakuovačkách. Sáčky nabízíme v tloušťkách materiálu 90 a 70 mikronů a mnoha různých velikostech, tak abyste skutečně nalezli přesně to, co Vám bude vyhovovat.

Co si takhle zkusit připravit ve vakuu skvělý Rib – eye steak?

Argentinský Rib eye steak na zeleném chřestu

Příprava Vám bude trvat cca 45 minut a vařit budete při teplotě 60 °C.

Ingredience: Rib-eye steak, zelený chřest, Holandská omáčka, máslo, sůl, pepř, bobkový list, olivový olej

Postup:

  1. Příprava chřestu
    Chřest necháme pozvolna rozmrazit při pokojové teplotě, lehce osolíme a s troškou másla vložíme do vhodného vakuovacího sáčku. Vakuově odsajeme vzduch a následně vložíme do vodní lázně s teplotou vody 82 °C a tepelně upravujeme zhruba 10 min.
  2. Příprava steaku
    Ostrým nožem si odřízneme vhodný steak o tloušťce cca 2,5 cm a následně přidáme olivový olej, bobkový list a hrubě mletý pepř
    a dáme do vakuovacího sáčku, vakuově odsajeme a umístíme do vodní lázně při teplotě 60 °C na zhruba 45 min.
  3. Servírování
    Jakmile máme hotovo, steak vyndáme z vodní lázně a zprudka opečeme na pánvi z obou stran po dobu cca 4 min.
    Podáváme na předpřipravený chřest prolitý holandskou omáčkou.

Dobrou chuť!

Komentáře (0)

No comments at this moment