Vakuování je jednoduchým a časově nenáročným procesem, který pomáhá uchovávat jídlo čerstvé a předchází nadměrnému plýtvání potravy. Je vítaným způsobem skladování přebytečných potravin, které nestíháte včas spotřebovat, protože takto zůstává jídlo až pětinásobně déle čerstvé, přičemž se zachovává jeho původní vůně, barva či chuť. Vakuové balení se využívá jak v domácnostech, tak v potravinářském průmyslu, ale své využití našel i v jiných odvětvích.

vakuovani bonbonu

Jak vakuování funguje

Potraviny se umístí do speciálního plastového sáčku (strukturované nebo hladké sáčky, záleží na typu vakuové baličky) nebo nádoby k tomu určené. Hladké vakuové sáčky jsou určeny pro komorovou baličku a strukturované vakuové sáčky jsou určeny pro lištovou baličku. Pomocí vakuového balicího stroje se z obalu odsaje vzduch resp. kyslík, který má podstatný vliv na trvanlivost potravin. Tímto vytvořením vzduchotěsného ochranného obalu potravin se zmenší i jejich celkový objem, což usnadní jejich následné skladování. Ovšem další předností tohoto procesu je zpomalení množení mikroorganismů, což dopomáhá k prolongaci trvanlivosti skladovaných potravin. Nezapomínejte také na pravidelný servis baličky, jako je například doplnění oleje či výměna filtrů, zajistí Vám to delší životnost stroje a ušetří tím peníze na koupi nové baličky.

vakuove filtry a oleje busch


Výhody vakuového balení

1. Prodlužuje trvanlivost a čerstvost potravin až pětinásobně v porovnání s běžnými metodami balení. Tím se snižuje plýtvání potravinami

2. Chrání potraviny před oxidací, která může způsobit ztrátu chuti, barvy, textury a nutričních hodnot

3. Vakuum zabraňuje růstu bakterií, plísní a kvasinek.

4. Zmenšuje objem potravin, což šetří místo v chladničce, mrazničce či spíži.

 

Všestranné využití vakuového balení

Je velmi oblíbené v domácnostech pro skladování masa, ryb, sýrů, zeleniny, ovoce a dalších potravin. Pomáhá uchovávat sezónní potraviny a zbytky jídel.

Vakuovo balene bonbony

 V potravinářském průmyslu má vakuování již dlouhodobě své stálé místo. Balí se hlavně maso a masné výrobky, sýry, hotová jídla, čerstvá zelenina či ovoce.

V restauracích a cateringových službách se vakuové balení používá pro přípravu surovin předem a jejich následné rychlé vaření metodou sous-vide (vaření ve vakuu).

Vakuové balení je ideální pro skladování a transport potravin na delší vzdálenosti, neboť zajišťuje ochranu před vlhkostí a kontaminací.

Výhody vakuování ocení mnohdy malé rodinné firmy jako je například náš stálý odběratel vakuových sáčků Zemiakový obchod, kde si můžete zakoupit vakuově balené očištěné brambory celé či krájené v nejvyšší kvalitě a ušetřit si čas loupáním brambor. Trvanlivost takto balených brambor je od 72-120 hodin.

Zásady, které je třeba dodržet při vakuování

1. Používejte kvalitní vakuové hladké nebo strukturované sáčky

2. Udržujte maximální hygienu při samotném procesu, aby se eliminovalo riziko kontaminace

3. Nezapomeňte na obaly zaznačit datum vakuování, abyste měli přehled o skladovaných potravinách.

Související produkty

Komentáře (0)

Nejsou zde žádné komentáře