Tiramisu tento hříšně chutný italský dezert je populární po celém světě. V každé oblasti Itálie se však můžete setkat s mírně odlišnou, ale chuťově vyšperkovanou verzí tohoto dezertu, na které si zaručeně pochutnáte. Tiramisu se tváří jako dezert, který musí mít obrovskou tradici. Ale pravda se má tak, že o něm před rokem 1983 nejsou v literatuře žádné zmínky. Podle dohadov bylo tiramisu vymyšleno v severní Itálii během první světové války. Ženy ho prý připravovaly jako dárek na rozloučenou pro své muže, kteří byli povoláni do boje.

Tiramisu

V podstatě se jedná o velmi jednoduchý a rychlý nepečený dezert, kdy se do hranaté misky vyskládají cukrářské dlouhé piškoty pokropené kávou a přeloží se nadýchaným krémem z mascarpone. Nakonec se dezert posype kakaem a nechá odpočinout v chladničce minimálně 2 hodiny, aby piškoty nasákly, krém ztuhl a dalo se tiramisu pěkně krájet na kostičky.

Espresso

Kromě kvalitního silného espressa do kterého určitě přidejte mandlový likér Amaretto se při přípravě Tiramisu neobejdete bez našlehaného mascarpone krému. Postup přípravy krému je následující: v prvním kroku našlehejte bílky, hned poté, co se vytvoří řídká pěna, přidejte 1-2 lžíce moučkového cukru a došlehejte je do husté ale zároveň měkké pěny. Žloutky šlehejte s cukrem tak dlouho, až je pěna světlá. Trvá to dost dlouho na to, aby stálo za to přizvat do akce kuchyňského robota. Ke žloutkové pěně následně zašlehejte mascarpone a v posledním kroku ruční přimíchejte vyšlehané bílky. Chcete-li krém ještě více nadýchaný a odlehčený přidejte vyšlehanou šlehačku. Když máte krém připraven, můžete se pustit do vrstvení.

Vrstvení Tiramisu

Na spodek nádoby pokládejte piškoty pokropené kávou s Amarettem, tak přidejte vrstvu krému, následně další vrstva piškotů a další vrstva krému, který nakonec posypeme kakaem a necháme v chladničce odstát přibližně 2 hodiny, abyste mohli své dílo ochutnat.

K přípravě budete potřebovat:

5 čerstvých vajec

500 g Mascarpone

5 lžic moučkového cukru

4 lžíce mandlového likéru Amaretto

šálek silné kávy

balení cukrářských piškotů (ideální italské Biscotti Savoiardi)

tmavé holandské kakao na posypání

250ml šlehačky 33% (volitelné)

Dobrú chuť Tiramisu

Komentáře (0)

No comments at this moment