Švestky jsou super potravina s vysokým obsahem vlákniny, která je důležitá pro správné fungování našeho trávení, švestky obsahují také velké množství vitamínu K, což ocení zase naše kosti a velké množství draslíku, což nám zajistí zdravé srdce a cévy. Letošní podzim je štědrý na vysokou úrodnost švestek, proto jsme si už stihli upéct švestkový koláč z kynutého těsta, litého těsta i třeného.

Pochutnali jsme si na všech třech variantách, hlavně díky sladkokyselým a šťavnatým švestkám, které po upečení získaly ještě výraznější, ale stále svěží chuť. Co se týče náročnosti a délky přípravy, nejvíce nám vyhovovala rychlá a jednoduchá verze koláče z třeného těsta, a v neposlední řadě nás o oblíbenosti přesvědčila i jeho křehká a skvělá máslová chuť.

švestkový koláč s drobenkou

Švestkový koláč z třeného těsta s křupavou drobenkou, je náš favorit, skvěle chutná, navozuje podzimní atmosféru a je to moučník, který klidně můžete servírovat i při svátečnějších příležitostech či dětem jako chutnou svačinku.

Recept na švestkový koláč s drobenkou

Ingredience:

Těsto:

250 g hladké mouky

125 g másla

75 g moučkového cukru

1 čl. skořice

1 vejce

0,5 dcl vlažné vody

špetka soli

500 g odpeckovaných švestek

ingredience švetkový tart
švestkový koláč s drobenkou

Postup: Všechny suché suroviny si smíchejte v misce, následně přidejte vejce, vodu, máslo a ručně vypracujte křehké nelepivé těsto, které dejte do chladničky odpočívat dokud si odpeckujete švestky a nařežete je na měsíčky.

Těsto si částečně rozválejte na tenčí plát a vložte do kulaté formy o průměru 28 cm anebo ho jenom uťapejte prsty podle potřeby do formy.

hnietene krehke cesto
trene testo recept
hnietené cesto maslove

Těsto popíchejte vidličkou, poklaďte naň švestky, poprašte skořicí a posypte drobenkou, na kterou budete potřebovat následovné ingredience:

Drobenka

50 g studeného másla

80 g kryš.cukru 

1 Ks vanilkový cukr

60 g polohrubé mouky

½ lžičky skořice

švestky v koláči
drobenka
chrupava drobenka recept

Troubu si předehřejte na 180 stupňů, koláč pečte 20 minut zakrytý pečícím papírem, poté papír odstraňte a dopečte 30 minut odkrytý.

slivkový koláč s posýpkou
slivkový koláč crumble

Švestkový koláč patří k tradičním podzimním dezertům, které nikdy neomrzí. Šťavnaté švestky, nadýchané těsto a křupavá drobenka tvoří neodolatelnou kombinaci již po desetiletí.

Související produkty

Komentáře (0)

Nejsou zde žádné komentáře