- today
- label Novinky
- favorite 0 liků
- comment 0 komentářů
Vánoce patří mezi nejoblíbenější svátky v roce. S vánočními svátky se pojí řada vánočních tradic a zvyků, které většina lidí dodržuje dodnes. Vánoční tradice jsou bohaté a rozmanité a na Slovensku se slaví s velkým důrazem na rodinu, zvyky, jídla a duchovní rozměr. Nenajdeme snad ani jednu rodinu, která by nedodržovala ani jeden z vánočních zvyků. Tradice se jemně liší v závislosti na regionu, ne nadarmo se říká „Jiný kraj, jiný mrav“. Který z vánočních zvyků má místo u vašeho štědrovečerního stolu?
Štědrý den
Na štědrý den je běžné dodržovat půst až do štědrovečerní večeře. Tradicí je, že večeře začíná až po objevení se první hvězdy na obloze, která symbolizuje narození se Ježíše Krista.
Oplatka s medem a česnekem
Tak začíná štědrovečerní večeře snad u každého. Tato trojkombinace symbolizuje "nejdůležitější hodnoty", dobrotu, srdečnost, zdraví a prosperitu.
Kapustnica
Je polévka z kysaného zelí, do které se přidávají sušené houby, domácí klobása, vařené fazole a na závěr nastrouhaná brambor.
Bramborový salát a smažený kapr nebo řízek
Jak se říká, že každý šéfkuchař má svůj recept na nejlepší guláš, platí to o bramborovém salátu. Rozdílnosti v přípravě se objevují ale i v závislosti kraje, na západě Slovenska je preferovaná verze bramborového salátu na kyselý způsob s cibulí a octovou zálivkou, přičemž na východě Slovenska je oblíbená majonézová verze, kde se k bramborám přidává i mrkev, hrášek, vajíčko natvrdo, kyselé okurky, k dochucení hořčice, pepř, sůl a hodně majonézy.
Tradičně se k bramborovému salátu připravuje smažený kapr či rybí filé i z jiných druhů ryb. V některých rodinách se zase k salátu připravuje smažený řízek. Každý jak mě ve zvyku.
Bobalky, kynuté záviny i zákusky
Po hlavním jídle se podávají různé sladké dobroty makové bobalky (malé buchtičky, omaštené máslem a posypané cukrem a mákem), kynuté záviny ořechové, makové, kakaové či různé zákusky jako jsou například medové řezy.
Krájení jablka
Tento zvyk přichází na řadu po štědrovečerní večeři. Jablko se krájí vždy kolmo na osu v jeho střední části. Když jsou semínka uprostřed ve tvaru pěticípé hvězdy, všichni spolu stolující zůstanou po celý rok zdraví. Ale pokud se tam nachází méně než pět semínek, někdo onemocní.
Šupina z kapra
Šupina se dává pod ubrus na štědrovečerním stole jako symbol hojnosti a bohatství v následujícím roce.
Vánoční stromek a rozbalování dárků
Tradičně se na Slovensku zdobí vánoční stromek na Štědrý den. Stromečky jsou různé, od jednoduchých s ručně dělanými ozdobami až po bohaté vánoční stromy s moderními dekoracemi, světýlky, skleněnými koulemi či různými figurkami. Kdysi se stromek zdobil jen ručně vyráběnými ozdobami z papíru, perníky, ořechy, jablky, slaměnými ozdobami, ručně pletenými či malovanými dřevěnými ozdobami a hvězda či špička na vrcholu stromku nesměla chybět.
Pod stromečkem zvykne být v mnoha rodinách vystaven dřevěný betlém, kde je zobrazeno narození Ježíše.
Po štědrovečerní večeři přichází na řadu otevírání dárků, někdy při společném zpívání koled či modlitbě.
Půlnoční mše a společné trávení času
Po večeři a rozbalených dárcích rodina tráví večer spolu, ať už jdou na procházku, nebo si rodiče společně s dětmi hrají nebo si jen tak lenoší... Někteří věřící se zúčastní půlnoční mše v kostele. Tento zvyk symbolizuje příchod Ježíše Krista a je to doba, kdy se rodiny setkávají a prožívají duchovní rozměr Vánoc.
Zvyků a tradic během Vánoc je ještě mnohem více, každý má zažité ty své. Užijte si proto Vánoce, podle svých představ a tradic, v rodinné pohodě a s vděčností.
Komentáře (0)