Škvarková pomazánka u nás patří k těm nejpopulárnějším pomazánkám vůbec. Je jemná, krásně voní a chutná skvěle jen tak natřená na chlebu, ale také třeba na chlebíčkách. Dá se připravit na několik způsobů, náš nejoblíbenější recept je právě ten kde se do pomazánky přidává, okrem jiného aj vařené vajíčko.

Škvarky jsou oblíbenou zabíjačkovou pochoutkou v mnoha kuchyních po celém světě. Přestože samotné škvarky znají snad všichni, ne každý ví, jak se vůbec vyrábějí. Příprava škvarků začíná sebráním kousku vepřového sádla. Toto sádlo se naseká na malé kousky, poté se dá do hrnce a při mírném zahřívaní se sádlo začne tavit a uvolňovat tuk, zatímco se kůrčička postupně stává křupavou. Během tohoto procesu se sádlo i kůrčička barví do zlatavé nebo hnědé barvy, což přidává charakteristickou chuť a vůni. Jakmile jsou škvarky dostatečně křupavé a zlatavé, jsou vyjmuty a nechány na papírovém ubrusu, aby se odsál zbytečný tuk. Škvarky lze použít jako chutnou přílohu k jídlu nebo slouží jako křupavá náplň do pečiva a chleba.

Chutné škvarky si můžete snadno vyrobit doma z kusu sádla i bez zabijačky, nebo si škvarky koupit v supermarketu, u řezníka anebo na trzích.

Co budete na škvarkovou pomazánku potřebovat:

200 g škvarku

1 ks malá cibule

1 ks stroužek česneku

3 ks středně velká kyselá okurka 

1 ks vajíčko uvařené natvrdo

50 g kapie

1 čajová lžička hořčice

Mleté černé koření (podle chuti)

Sladká mletá červená paprika (podle chuti)

Sůl (podle chuti)

Příprava škvarkové pomazánky je opravdu jednoduchá a rychlá. Cibuli i česnek si očistěte a pokrájejte nadrobno připadne použijte mixér.

Následně do mixéra přidejte, kyselé okurky, kapii, škvarky a znovu pomelte. Na závěr přidejte do směsi vajíčko natvrdo a dochuťte hořčici, soli, červenou paprikou a černým kořením, všechno spolu poradně pomelte.

Hotovou pomazánku uložte před servírováním alespoň na hodinu do chladu. Podávejte ideálně na čerstvém chlebu a s velkou porci čerstvé zeleniny. Dobrou chuť!

Související produkty

Komentáře (0)

Nejsou zde žádné komentáře