Zevně jsou křupavé a zlatavé, uvnitř nadýchané, vláčné, hedvábné, nenasáklé tukem. Nejlépe chutnají čerstvě smažené, poprášené moučkovým cukrem a navrchu dochucené domácou malinovo-rybízovou marmeládou. To jsou pravé kynuté koblihy známé také jako kreple.

Kreple

Levné a chutné jídlo, které nesmělo chybět na žádné zabíječce už dávno v minulosti. Díky své chuti a jednoduchosti přípravy jsou koblihy oblíbené i v dnešní supermoderní době. Výživový poradce Vám sice toto jídlo určitě neschválí, ale řekneme si na rovinu – jednou za čas nám koblihy určitě neublíží. U dětí jsou velmi oblíbené „americké donuty“, ale vyzkoušejte si někdy společně upéct domácí koblihy, dozdobte si je podle vlastní chuti a fantazie (povidla nutela, čokoládová poleva, vyšlehaný tvaroh, šlehačka, jablečné pyré atd.) a zaručeně už Vaše dítě nebude tolik nadšeno z růžových či modrých donutů ze supermarketu. 

Nadýchané měkké koblihy si můžete jednoduše připravit v pohodlí Vaší kuchyně, podle tohoto ověřeného receptu. Aby se koblihy vždy podařily je třeba dodržet ještě tato tipy: kvalitní hladká mouka, kvalitní máslo, rum a nešetřit olejem při smažení.

Ingredience:

  • 1 kocka droždí
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 500g hladké mouky
  • 50 g krystalového cukru
  • 1 celé vajíčko
  • 50 g rozpuštěného masla nebo sádla
  • 3 lyžice rumu
  • špetka soli
  • 500 ml oleje na smažení nebo masti

Postup:

Z droždí, vlažného mléka a lžičky cukru si připravíme kvásek. Ve větší mise si smícháme zbylé suroviny a to mouku, cukr, vajíčko, rozpuštěné máslo, špetku soli, 3 lžíce rumu (zajistí, že kobliha do sebe nenasaje mnoho oleje a zůstane měkká i druhý den), kde vlijeme kvásek a utřeme hladké a vláčné těsto. Vyplatí se vytáhnout mixér, který se potěší mícháním tohoto těsta a Vám to usnadní práci. Uhnětené těsto necháme odpočívat 30 minut na teplém místě. Následně jej vyklopíme na desku, jemně rozválíme na tloušťku 2 cm, vezmeme si vykrajovátka kolečko nebo sklenici o průměru 6 cm a vykrajujeme koblihy. Ve středu každé koblihy uděláme díru, aby se kobliha dobře propekla a zároveň nám vznikne ideální místo pro marmeládu ve finálním kroku.

Na pánvi si rozehřejeme dostatečné množství oleje (nebo masti), tak aby kobliha byla do poloviny ponořená, a koblihu smažíme z každé strany 2-3 minuty, dozlatova. Pozor je to docela rychlý proces, proto buďte ve střehu, aby se Vám koblihy nespálily, byla by to škoda.

Komentáře (0)

Nejsou zde žádné komentáře