Důvodem jeho neoblíbenosti je zřejmě nesprávná příprava, kdy výsledek může mít ne úplně vzhled, který by nabudil vaše chuťové buňky k jeho konzumaci. Ovšem když dodržíte správný postup a kvalitní suroviny bude toto tradiční maďarské jídlo patřit k Vašim oblíbeným rychlým, chutným a zdravým jídlům.

varíme lečo

Lečo je maďarským jídlem, ale prakticky jej naleznete v každé středoevropské kuchyni. K jeho přípravě potřebujete jen cibuli, papriku a rajčata a tento základ lze různorodě doplňovat dalšími surovinami. Existují varianty leče se slaninou, klobásou, cuketou či fazolemi, někdy se to téměř hotového leče může přimíchat i vejce.

Je to jídlo vhodné pro vegetariány, avšak přidáním klobásy i slaniny určitě nic nezkazíte, a máte tak jídlo i pro ty, co potřebují mít v jídle maso aby se zasytili.

Lečo je jednoduché a rychlé jídlo, které se s oblibou připravuje v letní sezóně, když dozrávají rajčata, paprika, cibule, ale jeho velkou výhodou je i to, že hotové lečo si můžete zavařit a konzumovat ho i během zimy.

zavarene lečo

Co budete potřebovat pro přípravu chutného leča pro 4 osoby:

1,2 kg bílé papriky
1 ks bílé štiplavé papriky
1,2 kg rajčat
300 g cibule
Vepřové sádlo
200 g gazdovské slaniny
100 g klobásy
5 vajec
Sůl
Černý pepř

*případně papriku, rajčata a cibuli nahraďte 2ks 0,5l zavařeného leče

Postup přípravy:

Při přípravě leča je velmi důležité dodržet poměr rajčat, papriky a cibule v poměru 4:4:1 a nepřehnat to s celkovým časem dušení.

priprava leca

Cibuli, slaninu a klobásu si nakrájejte na menší kousky a osmahněte na hluboké pánvi spolu s vepřovou mastí.

lečo priprava

Následně přidejte nakrájenou papriku, poduste 10 minut, následně přidejte rajčata, vše promíchejte a duste 5 minut.

pridanie vajec do leča

Paprika i rajčata pustí šťávu, netřeba to proto podlévat vodou. V závěru směs osolte, opepřete a smíchejte s 5 vajíčky, poduste cca 3 minuty a můžete servírovat, nejčastěji s chlebem nebo vařenými bramborami.

lečo so slaninou

Související produkty

Komentáře (0)

Nejsou zde žádné komentáře