- today
- label Novinky
- favorite 0 liků
- comment 0 komentářů
Bramborové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, pochutnají si na nich vždy dospělí, děti a také jakákoliv návštěva ze zahraničí. Jednoduché jídlo pro přípravu, které je nejen výjimečně chutné a zasytí, ale dá se připravit na několik způsobů, kdy mezi nejoblíbenější patří právě brynzové halušky, halušky se kysaným zelím a halušky s tvarohem. Záleží na regionu, ve kterém se nacházíte, tam vás přesvědčí na jejich nejlepší halušky. Které jsou vaše nejoblíbenější?
Co jsou vlastně halušky? Jedná se o malé kousky těsta vyrobené ze strouhaných syrových brambor, mouky a soli, které se uvaří v osolené vodě. Tradičním slovenským jídlem jsou brynzové halušky, kdy jsou halušky utřeny s brynzou, což je speciální sýr s chráněným označením, který by měl obsahovat 52% ovčího mléka a 49% kravského mléka. Brynza a nejen ta májová, která má specifickou chuť díky tomu, že ovce se již pasou na čerstvé trávě, je zdraví prospěšná díky vysokému obsahu probiotických kultur, bílkovin a vápníku. Chuť brynzových halušek dotváří opražená gazdovská slanina a cibule, která se přidává na vrch halušek.
Mezi méně „veřejně“ známou variantu patří bramborové halušky utřené s tvarohem, osolené a přelité spraženým máslem. Je to výborná varianta halušek, pokud se vám podaří koupit hrudkový plnotučný tvaroh. Někteří tuto variantu tvarohových halušek mají v oblibě i sladce, kdy si je místo posolení raději pocukrují.
Bramborové halušky s osmaženým kysaným zelím a slaninou patří mezi nejrozšířenější celoroční variantu, často jsou připravovány v restauracích i na obědovém menu, na různých jarmarkech, festivalech či jiných akcích a oblíbili si je i v Čechách, kde se stali častým nabízeným jídlem na různých kulturních akcích.
Jak uvařit bramborové halušek se kysaným zelím a slaninou
Na 4 porce bramborových halušek se kysaným zelím a osmaženou slaninou budete potřebovat:
600 g syrových brambor
200 g hladké mouky
1 celé vajíčko
1 čl. soli
500 g kysaného zelí
200 g gazdovské slaniny
1 cibule
50 g vepřového sádla
Postup:
Na pánvičce na sádle si dozlatova osmahněte nakrájenou slaninu, cibuli, následně přidejte kysané zelí, chvíli osmahněte, přidejte půl deci vody, přikryjte poklicí a směs poduste, dokud se neodpaří voda a zelí změkne. Trvá to obvykle 30 min. Zatím si připravte těsto na halušky.




Brambory si oloupejte a na struhadle nastrouhejte na jemno. Přidejte mouku, vajíčko a sůl. Vše spolu zamíchejte na hustší těsto (tak aby vám v ní dokázala stát vařečka), dejte si zahřát velký hrnec s vodou.



Když voda sevře, vezměte si síto na halušky, vylijte do něj těsto a vařečkou začněte těsto míchat nad hrncem, kdy vám do vody přes dírky začnou padat vyformované halušky.


Halušky v hrnci promíchejte, když začnou v hrnci plavat na povrchu povařte je 2-3 minuty a tak je můžete odstavit, odcedit a opláchnout v teplé vodě, následně smíchat s připravenou směsí kysaného zelí, osmažené slaniny a cibule. Vše dobře promíchejte ve větším hrnci a můžete podávat.


Dobrou chuť.
Související produkty
Oskard kuchyňský nůž NK 039 Z - vroubkovaný, univerzální,...
Nože OSKARD jsou zárukou spolehlivosti ve vašich rukou. Pohodlná rukojeť a dokonale naostřená...
SolarM řeznický nerezový hák
Řeznický nerezový hák, vyroben z kvalitního materiálu, vhodného pro použití v potravinářství.
SolarM udírenská hůl - nerezová, 1m
Udírenská hůl (tyč) - nerezová, k zavěšení potravin do udírny.
Komentáře (0)