Články
Nejnovější příspěvky
Řezné desky
Řezné desky a nože můžeme směle označit za takový základní prvek každého mlýnku či kráječky, protože jsou nezbytným komponentem při činnosti, ke které jsou tyto stroje primárně určeny, tedy k mletí a krájení masa. Kvalitní řezná deska by měla maso zpracovat účinně, ale zároveň šetrně a různé masné produkty vyžadují také specifické způsoby mletí nebo řezání.
Street food kontejnery a trucky
Jestli lze v současné gastronomii hovořit o nějakém skutečném fenoménu, pak je to street food neboli pouliční stravování. Street food sice není už z podstaty žádnou novinkou, pouliční prodej jídla byl zcela běžný již například ve starověku, nyní ale zažívá tento styl rychlého občerstvení celosvětově přímo renesanci. Vyzkoušet místní speciality přímo na ulici je jeden z nejlepších způsobů, jak...
Mleté maso
Mletí je jedním z nejklasičtějších způsobů zpracování masa a pomlít lze v podstatě „úplně vše“. Mletému masu stačí poměrně kratší doba tepelné úpravy a některé druhy mletého masa (například hovězí) mohou být konzumovány i v syrovém stavu. Nevýhodou je, že po pomletí se masu zkracuje trvanlivost a bývá tak náchylnější k napadení bakteriemi a znehodnocuje se. K nejběžněji využívaným druhům...
Vakuové sáčky pro vaření sous vide a vychytaný recept k tomu
Jak jsme si již řekli v jednom z minulých článků, tak vakuování je úžasná a při tom vcelku jednoduchá metoda, která může sloužit v gastroinomii nejen k uchovávání potravin, ale také ke speciální metodě vaření, která se nazývá francouzským výrazem „sous vide“ – což neznamená nic jiného nežli „ve vakuu“.
Ochranné pomůcky
Všichni si jistě pamatujeme pořekadla, která nám byla vtloukána do hlavy již od útlého dětství: „Čistota půl zdraví“ a „Bezpečnost především“. Samozřejmě jsou tato pořekadla stále aktuální a co se týká čistoty, tak důležitost jejího dodržování přišla znovu na přetřes v nedávno minulé době, kdy propukla pandemie Covid – 19. Samozřejmě dodržovat hygienické standardy a zásady bezpečnosti práce je...
Výhody vakuování
Jídlem se neskutečně plýtvá a odhady hovoří o tom, že se vyhodí až 1/3 veškerého vyprodukovaného jídla. Přináší to problém nejen naší peněžence, ale především životnímu prostředí a představuje to, v době, kdy stále na této planetě existují lidé, kteří trpí hladem, i velký morální problém. Jen velmi těžko něco zmůžeme s přístupem velkých korporací, ale velmi snadno můžeme upravit, anebo zcela...