May 3, 2022
Mleté maso
Mletí je jedním z nejklasičtějších způsobů zpracování masa a pomlít lze v podstatě „úplně vše“. Mletému masu stačí poměrně kratší doba tepelné úpravy a některé druhy mletého masa (například hovězí) mohou být konzumovány i v syrovém stavu. Nevýhodou je, že po pomletí se masu zkracuje trvanlivost a bývá tak náchylnější k napadení bakteriemi a znehodnocuje se. K nejběžněji využívaným druhům...
May 2, 2022
Vakuové sáčky pro vaření sous vide a vychytaný recept k tomu
Jak jsme si již řekli v jednom z minulých článků, tak vakuování je úžasná a při tom vcelku jednoduchá metoda, která může sloužit v gastroinomii nejen k uchovávání potravin, ale také ke speciální metodě vaření, která se nazývá francouzským výrazem „sous vide“ – což neznamená nic jiného nežli „ve vakuu“.
Apr 30, 2022
Koření pro každé vaření
Rozličné koření, které dnes vnímáme jako nezbytnost při vaření, bylo ještě před zhruba dvěma sty lety drahou a luxusní záležitostí. Dnes už si ani nedovedeme představit přípravu jídel bez použití našeho oblíbeného koření a „plané“ jídlo většina z nás přijímá jen s velkou nelibostí.
Mar 18, 2022
Ochranné pomůcky
Všichni si jistě pamatujeme pořekadla, která nám byla vtloukána do hlavy již od útlého dětství: „Čistota půl zdraví“ a „Bezpečnost především“. Samozřejmě jsou tato pořekadla stále aktuální a co se týká čistoty, tak důležitost jejího dodržování přišla znovu na přetřes v nedávno minulé době, kdy propukla pandemie Covid – 19. Samozřejmě dodržovat hygienické standardy a zásady bezpečnosti práce je...
Mar 15, 2022
Výhody vakuování
Jídlem se neskutečně plýtvá a odhady hovoří o tom, že se vyhodí až 1/3 veškerého vyprodukovaného jídla. Přináší to problém nejen naší peněžence, ale především životnímu prostředí a představuje to, v době, kdy stále na této planetě existují lidé, kteří trpí hladem, i velký morální problém. Jen velmi těžko něco zmůžeme s přístupem velkých korporací, ale velmi snadno můžeme upravit, anebo zcela...
Feb 23, 2022
Fenomén: Hamburger
Asi těžko bychom našli ikoničtější a legendárnější pokrm nežli hamburger. Pro některé jen rychlovka na zahnání akutního hladu, pro někoho bezmála svatý grál, u něhož stále hledá další a další variace chutí a pro někoho vděčné kuchařské téma a podnět k soutěžení o co nejlepší domácí výtvor s podobně naladěnými kuchaři.
Zobrazeno 1 - 6 z 41 článků