Mleté maso
Mletí je jedním z nejklasičtějších způsobů zpracování masa a pomlít lze v podstatě „úplně vše“. Mletému masu stačí poměrně kratší doba tepelné úpravy a některé druhy mletého masa (například hovězí) mohou být konzumovány i v syrovém stavu. Nevýhodou je, že po pomletí se masu zkracuje trvanlivost a bývá tak náchylnější k napadení bakteriemi a znehodnocuje se. K nejběžněji využívaným druhům...
Vakuové sáčky pro vaření sous vide a vychytaný recept k tomu
Jak jsme si již řekli v jednom z minulých článků, tak vakuování je úžasná a při tom vcelku jednoduchá metoda, která může sloužit v gastroinomii nejen k uchovávání potravin, ale také ke speciální metodě vaření, která se nazývá francouzským výrazem „sous vide“ – což neznamená nic jiného nežli „ve vakuu“.
Koření pro každé vaření
Rozličné koření, které dnes vnímáme jako nezbytnost při vaření, bylo ještě před zhruba dvěma sty lety drahou a luxusní záležitostí. Dnes už si ani nedovedeme představit přípravu jídel bez použití našeho oblíbeného koření a „plané“ jídlo většina z nás přijímá jen s velkou nelibostí.
Ochranné pomůcky
Všichni si jistě pamatujeme pořekadla, která nám byla vtloukána do hlavy již od útlého dětství: „Čistota půl zdraví“ a „Bezpečnost především“. Samozřejmě jsou tato pořekadla stále aktuální a co se týká čistoty, tak důležitost jejího dodržování přišla znovu na přetřes v nedávno minulé době, kdy propukla pandemie Covid – 19. Samozřejmě dodržovat hygienické standardy a zásady bezpečnosti práce je...
Výhody vakuování
Jídlem se neskutečně plýtvá a odhady hovoří o tom, že se vyhodí až 1/3 veškerého vyprodukovaného jídla. Přináší to problém nejen naší peněžence, ale především životnímu prostředí a představuje to, v době, kdy stále na této planetě existují lidé, kteří trpí hladem, i velký morální problém. Jen velmi těžko něco zmůžeme s přístupem velkých korporací, ale velmi snadno můžeme upravit, anebo zcela...
Fenomén: Hamburger
Asi těžko bychom našli ikoničtější a legendárnější pokrm nežli hamburger. Pro některé jen rychlovka na zahnání akutního hladu, pro někoho bezmála svatý grál, u něhož stále hledá další a další variace chutí a pro někoho vděčné kuchařské téma a podnět k soutěžení o co nejlepší domácí výtvor s podobně naladěnými kuchaři.